
- باورهای نادرست در ارتباط با وازکتومی و پاسخ آنها
باور غلط | پاسخ : |
وازکتومی همان اخته کردن است. | وازکتومی با اخته کردن بسیار متفاوت است. در اخته کردن بیضه ها از بدن جدا شده یا نابود شده در حالیکه در وازکتومی بیضه ها بدون هیچ دستکاری به کار خود ادامه می دهند و کاملاً سالم باقی می مانند و فقط لوله های نطفه بر، بسته می شوند. |
وازکتومی باعث کاهش میل جنسی می شود. | حتی با انجام وازکتومی و از بین رفتن اضطراب و نگرانی ناشی از تولد فرزند ناخواسته، میل و لذت جنسی افزایش می یابد. |
وازکتومی از بیماریهای منتقل شوند از راه تماس جنسی مانند ایدز، هپاتیت و … پیشگیری می نماید. | وازکتومی به هیچ عنوان از اینگونه بیماریها پیشگیری نمی نماید. |
پس از عمل وازکتومی فرد دچار چاقی، کمر درد و پا درد می شود. | این مشکلات مربوط به شیوه زندگی افراد بوده و ارتباطی با عمل وازکتومی ندارند. |
پس از عمل مایع منی فرد، کم شده یا به کلی قطع می شود. | پس از عمل وازکتومی مایع منی کم نمی شود و هیچ تغییری در حجم، رنگ، قوام آن ایجاد نمی گردد. بلکه پس از گذشت سه ماه از عمل، مایه منی، فاقد نطفه می شود. |
- به دنبال وازکتومی مردانگی از بین رفته و عملکرد جنسی مردانه مختل می شود
(ایجاد ناتوانی جنسی)
واقعیت :
وازکتومی، مردانگی را تحت تأثیر قرار نمی دهد زیرا تغییری در میزان خونرسانی و تأمین هورمونهای مردانه آلت تناسلی برای عملکرد طبیعی آن ایجاد نمی شود. وازکتومی تأثیری بر تولید هورمون های مردان که باعث تمایلات جنسی، نعوظ آلت تناسلی و صفات ثانویه در مردان می شود ندارد. همچنین مقدار و شکل ظاهری منی انزال شده تغییر قابل توجهی پیدا نمی کند. البته آقایان بایستی این مسئله را درنظر بگیرند که در طی دوره نقاهت بعد از عمل، به دلیل درد، ممکن است نزدیکی جنسی رضایت کمتری را فراهم کند ولی بعداً زوجین اعلام می کنند که مقاربت بدون ترس، چقدر برایشان لذت بخش بوده است.
- وازکتومی همانند اخته شدن است و بدنبال عمل، صفات مردانه از بین رفته و حتی زن صفت شده و بدتر از همه دیگر لذت جنسی را تجربه نخواهند کرد.
واقعیت :
وازکتومی اخته شدن نیست. در وازکتومی مجرای لوله اسپرم بر بسته و گره زده می شود و دیگر اسپرم ها (سلول های جنسی) نمی توانند با منی مخلوط شوند. بنابراین منی انزال شده در جریان مقاربت جنسی، فاقد اسپرم بوده و از بارداری زن جلوگیری می شود. وازکتومی در سایر عملکردهای طبیعی بدن مداخله ای ایجاد نمی کند. مردانی که مورد وازکتومی قرار گرفته اند، کماکان مثل سابق به تولید هورمونهای مردانه ادامه داده، صفات مردانه تغییری نیافته و به دلیل از بین رفتن ترس از بارداری ناخواسته، از مقاربت جنسی حتی بیشتر از گذشته لذت می برند. در جریان اخته شدن که برای برخی حیوانات نر انجام می شود، بیضه ها را که محل تولید هورمونهای مردانه است، از بین می برند و موجود اخته شده دیگر قادر به اعمال فعالیتهای جنسی نبوده و صفات جنسی مردانه بتدریج از بین خواهد رفت.
- وازکتومی منجر به بروز تأخیر در انزال می شود.
واقعیت:
به دنبال وازکتومی بجز جلوگیری از ورود اسپرم ها به داخل منی هیچ تغییری در عملکرد طبیعی دستگاه تناسلی مردانه از جمله تأخیر و یا تسریع در انزال صورت نمی گیرد.
- مردان بدنبال عمل وازکتومی نمی توانند نغوظ آلت تناسلی داشته باشند و به اوج لذت جنسی (اوگاسم) نمی رسند.
واقعیت :
نغوظ آلت تناسلی مردانه به دنبال تحریک جنسی و در صورت سالم بودن سیستم عصبی، آناتومی و فیزیولوژی تناسلی و نیز آمادگی ذهنی، شرایط محیطی مناسب و وجود تحریک جنسی، ایجاد می شود. بنابراین انجام وازکتومی به غیر از ممانعت از ورود اسپرم به منی، مداخله ای در نغوظ آلت تناسلی و نیز ایجاد اوج لذت جنسی ندارد.
- وازکتومی منجر به سرد مزاجی و افسردگی در مردان می شود.
واقعیت :
از آنجائیکه شیوع افسردگی در جوامع به صورت قابل توجهی بالاست و سرد مزاجی نیز از علائم و پیامدهای آن است، این باور نادرست شکل می گیرد.
- در جریان مقاربت جنسی، اسپرمهایی که نمی توانند در طی انزال همراه با منی خارج شوند در بیضه ها تجمع یافته و منجر به آسیب و نهایتاً پارگی بیضه می شوند.
واقعیت :
بعد از وازکتومی، بیضه ها به تولید اسپرم ادامه می دهند و به دلیل قطع ارتباط با منی، اسپرمها از بدن خارج نمی شوند و توسط سلول های محافظ ایمنی بدن از بین می روند. این روند هیچگونه عواقب بالینی برای فرد ایجاد نمی کند.
- وازکتومی 100% از بارداری ناخواسته جلوگیری می کند.
واقعیت :
اگر امتناع از مقاربت جنسی را درنظر نگیریم، هیچ روش پیشگیری از بارداری، اثربخشی 100% ندارد ولی برای پیشگیری از بارداری ناخواسته هیچ روشی مؤثرتر از وازکتومی نیست.
- مردان بعد از وازکتومی قادر به تولید اسپرم (سلول جنسی) نیستند.
واقعیت :
بدون توجه به اینکه وازکتومی در چه زمانی درگذشته انجام شده است، مردان به تولید اسپرم در بیضه ها ادامه می دهند مگر اینکه عامل دیگری وجود داشته باشد، مانند ضربه به بیضه ها، مواجهه با مواد شیمیایی و سموم و برخی بیماریهای شدید طبی.
- انجام وازکتومی منجر به افزایش خطر بیماریهای قلبی می شود.
واقعیت :
هیچ ارتباطی بین وازکتومی و ابتلا به بیماریهای قلبی وجود ندارد. طبق مستندات علمی، نگرانی در مورد ابتلا به بیماریهای قلبی در دهه های اخیر افزایش یافته است ولی بررسی های علمی متعددی هیچگونه ارتباطی را با وازکتومی گزارش نکرده اند.
- انجام وازکتومی منجر به افزایش خطر سرطان پروستات می شود.
واقعیت :
بررسی های قابل استناد زیادی وجود دارد که ثابت کرده اند وازکتومی منجر به افزایش خطر سرطان پروستات نمی شود.
- انجام وازکتومی منجر به افزایش خطر سرطان بیضه می شود.
واقعیت :
بررسی های زیادی ثابت کرده اند وازکتومی منجر به افزایش خطر سطان بیضه نمی شود.
- وازکتومی قابل برگشت نیست.
واقعیت :
وازکتومی قابل برگشت است و شانس باروری بدنبال عمل برگشت در سال اول بعد از وازکتومی حدود 70% است و موفقیت برگشت باروری به عواملی مانند تجربه و مهارت جراح وازکتومی و جراح عمل برگشت وازکتومی، زمان طی شده از وازکتومی، طول قسمتی از لوله اسپرن بر که برداشته شده است و عوامل دیگری دارد.
13) مردان وازکتومی شده نمی توانند کارهای سنگین انجام دهند.
واقعیت :
در چند روز اول پس از وازکتومی توصیه می شود برای پیشگیری از عوارض موضعی احتمالی و جلوگیری از خونریزی احتمالی، از انجام کارهای سنگین خودداری نمایند ولی پس از حداکثر یک هفته هیچگونه محدودیت فیزیکی لازم نیست و افراد می توانند به زندگی روزمره و انجام ورزشهای سنگین و کارهای سنگین بپردازند.
14) وازکتومی باعث پیری زودرس می شود.
واقعیت :
از آنجائیکه از نظر عملکرد طبیعی بدن غیر از ممانعت از ورود اسپرم به مایع منی، هیچ تغییر دیگری بدنبال وازکتومی ایجاد نمی شود، در نتیجه فرایند پیری ارتباطی با انجام وازکتومی ندارد.
15) وازکتومی باعث ضعیف شدن چشم می شود.
واقعیت :
از آنجائیکه از نظر فیزیولوژیک غیر از ممانعت از ورود اسپرم به مایع منی، هیچ تغییر دیگری بدنبال وازکتومی ایجاد نمی شود، در نتیجه بینایی ارتباطی با انجام وازکتومی ندارد. در صورت مشاوره صحیح بهداشت باروری در زمان انتخاب روش و ارائه اطلاعات صحیح، اینگونه باورهای نادرست شکل نمی گیرد.
16) وازکتومی منجر به افزایش میل جنسی و افزایش دفعات نزدیکی می شود.
واقعیت :
وازکتومی در عملکردهای طبیعی بدن از جمله میزان هورمون های مردانه مداخله ای ایجاد نمی کند. از آنجائیکه به دلیل از بین رفتن ترس از حاملگی ناخواسته ممکن است، مقاربت جنسی بیشتر از گذشته لذت بخش باشد، این باور نادرست ایجاد می شود و برخی از مردان با این پیش فرض با امید افزایش میل جنسی متقاضی وازکتومی می شوند.
17) افراد مسن بدلیل از بین رفتن توانایی باروری، نیازی به استفاده از روش های پیشگیری از جمله وازکتومی ندارند.
واقعیت :
اغلب مردان در تمام طول عمرشان قادر به تولید اسپرم در بیضه هایشان هستند و توانایی باروری دارند.
18) ترس مردان از درد؛ مردان دوست ندارند هیچگونه اقدامی بخصوص مداخلات جراحی در منطقه تناسلی آنها صورت گیرد.
واقعیت :
آنچه که لازم است آقایان بدانند اینست که قبل از شروع جراجی و با استفاده از یک تزریق منفرد، بی حسی موضعی ایده آلی ایجاد می شود. در حین عمل نیز درد و کشیدگی احساس نمی شود. عمل جراحی وازکتومی آنقدر بخوبی تحمل می شود که معمولاً افراد با اتمام زود هنگام جراحی متعجب می شوند.